top of page

5 tips om je kind te laten LUISTEREN

Bijgewerkt op: 7 mei 2023




De frustratie van elke ouder. Niet luisteren.⁠

Ouders hebben er alles voor over om dat ENE antwoord te horen dat hun leven makkelijker zal maken.

Maar voordat ik inga op een aantal tips die je dichter bij dat allergrootste verlangen gaan brengen, wil ik het eerst even over je kind hebben.

Want als onze kinderen niet luisteren dan heeft dat vaak weinig tot niks te maken met onwil. Het is geen opzet van je kind. Maar dat is regelmatig wel wat we denken. Als er niet naar ons geluisterd wordt dan voelen we ons genegeerd, niet serieus genomen of niet gerespecteerd.

En al die verhalen die we onszelf vertellen zorgen ervoor dat we steeds gefrustreerder raken en dat zorgt ervoor dat we boos worden en geïrriteerd raken en dat helpt de situatie niet.



Luisteren <-> gehoorzamen

Je kind is vaak namelijk met iets heel anders bezig op het moment dat jij begint te praten. Je kind heeft andere prioriteiten en hoort je simpelweg niet. En als je kind je wel hoort dan ziet hij/zij de noodzaak misschien wel helemaal niet in van wat jij van hem/haar wilt.

En dan komen we meteen op een ander belangrijk punt aan. Namelijk, als wij het hebben over luisteren, dan bedoelen we eigenlijk iets anders. We zeggen dat we willen dat onze kinderen luisteren maar luisteren is natuurlijk niet het enige wat we willen. Want wat we echt willen is dat onze kinderen ons gehoorzamen.

Luisteren en vervolgens in actie komen.




Schoenen aandoen! NU. Douchen! NU. Opruimen! NU.


Dus we hebben hier te maken met de verschillende dingen.

Enerzijds willen we dat onze kinderen ons horen, dat onze boodschap aankomt in hun oren en geregistreerd wordt (Heb je me gehoord?!)

Anderzijds willen we dat onze kinderen aan onze verzoeken voldoen. In actie komen, gehoorzamen.

Goed, nu we dat duidelijk hebben deel ik graag een aantal van mijn favoriete strategieën om jouw leven (en dat van je kind) wat makkelijker te maken.

1. Maak contact

Voordat je iets zegt, maak contact met je kind. Het heeft geen enkele zin om vanuit de keuken iets te roepen naar je kind en dan verwachten dat je kind je hoort en vervolgens ook iets gaat ondernemen.

Loop even naar je kind toe, raak je kind eventueel aan en maak contact. En contact maken gaat verder dan even aanraken. Contact maken betekent dat je heel even kort in de wereld van je kind stapt. Erken kort wat je kind aan het doen is, stap heel even in zijn/haar de wereld. Dat is contact maken!


Als je kind nog klein is, kun je ook even op ooghoogte van je kind gaan zitten.

En dán pas breng je je boodschap over.

2. Gebruik minder woorden

Wij, ouders, we kunnen nogal -ahum- langdradig zijn. Vooral als er al sprake is van enige frustratie omdat je het al 100x gezegd hebt, stromen er eindeloos veel woorden uit je mond.






Doe dat niet! Je kind raakt overweldigd, gefrustreerd en je vertroebelt je eigen boodschap. Korte duidelijke boodschappen werken het beste.

Check dus even bij jezelf in voordat je iets tegen je kind gaat zeggen. Ben je gefrustreerd? Geïrriteerd? Heb je een hele preek in gedachten? Haal dan eerst even een paar keer diep adem, want die woordenbrij gaat je niet verder helpen.

3. Blijf rustig

Deze tip sluit naadloos aan bij de vorige tip. Rustig blijven is key!


Want als jij niet rustig blijft dan komt je boodschap niet over. Sterker nog, als jij met een onrustige, bozige, geïrriteerde energie iets aan je kind vraagt dan zul je daar naar alle waarschijnlijkheid niet erg succesvol in zijn.

Want als jij gefrustreerd bent dan kan je kind zich onveilig voelen en in een fight of flight staat komen. En doordat je kind zich in een vechten of vluchten staat bevindt is het nog minder in staat om goed te kunnen luisteren.

Deze vechten of vluchten staat sluit namelijk een deel van de hersenen af waardoor bepaalde biologische functies minder effectief zijn. Als een kind stress ervaart (een ouder die boos/gefrustreerd is) dan worden bepaalde spieren in het middenoor aangetast in hun werking waardoor ze spraak niet meer goed kunnen verwerken.





Je kind hoort je dus echt niet meer goed!

En dat is dus geen onwil! Dat een biologische (primitieve) reactie van hoe onze hersenen werken.

Blijf dus rustig. En als je merkt dat je niet rustig bent, hou dan gewoon even je mond.

Neem even een break. Haal een paar keer diep adem. Check even je eigen gedachten. Zijn die behulpzaam? Of zorgen die ervoor dat je blijft hangen in die geïrriteerde staat?

4. Luister

Deze tip gaat niet zozeer over luisteren maar over gehoorzamen. Want we zijn nu bij het punt aangekomen dat je kind je waarschijnlijk wel gehoord heeft maar niet doet wat jij wilt. Je kind gehoorzaamt niet! Je kind doet niet wat je vraagt. EN NU?

Herhalen heeft vaak geen zin. Dus wat dan wel?

Het is tijd om je oren open te zetten en je oordelen aan de kant te zetten.

Luister naar wat je kind te zeggen heeft. Waarom wil je kind niet doen wat jij zegt? Heeft je kind misschien andere ideeën over wat jij wilt? Luister eens even en wie weet kun je -samen met je kind- tot een andere uitvoering komen van dat wat jij wilt.





Want blinde gehoorzaamheid, is dat echt wat je wilt?


5. Focus op samenwerking ipv gehoorzaamheid

En dat brengt me bij tip 5: focus op samenwerking ipv gehoorzaamheid.

Laat je kind meedenken over de uitvoering. Kinderen willen controle hebben over hun eigen leven, net als jij. Jij vindt het ook niet leuk om door je baas, je partner of je klanten gecommandeerd te worden.

Je kind is echt niet anders. Kun je je kind die ruimte geven? Kun jij je rigiditeit loslaten en openstaan voor alternatieven? Ook als die meer tijd kosten, minder effectief zijn of meer messy zijn, dan wat jij voor ogen had?

Kun jij je kind dat stukje autonomie geven?


Niet alleen ga je daar een enorme machtsstrijd mee uit de weg, je boost je ook nog eens het zelfvertrouwen van je kind. WIN-WIN!





De gouden tip!

Om ervoor te zorgen dat je kind beter gaat luisteren zul je dus altijd de volgende zaken in acht moet nemen:

  • Verbinding maken

  • Luisteren naar je kind

  • Empathie bieden

  • Samenwerken met je kind

En ben je toch op zoek naar die ene gouden tip?

Dan staat met stip op nummer 1: Rustig blijven!

Want als jij zelf niet rustig kunt blijven kun je al het andere niet toepassen.

Dat geldt voor deze tips en alle andere tips.

Bruce Lee zei ooit:

“One of the best lessons you can learn in life is to master how to remain calm. Calm is your super power.”

En het is waar. Als jij rustig kunt blijven dan heb je alles onder controle en vind je altijd, maar dan ook altijd, de juiste oplossing. Voor jou, én voor je kind.

Heb jij nog andere top tips? Laat ze achter in de comments hieronder!


33 weergaven
bottom of page