top of page

Eerste hulp bij een driftbui

Bijgewerkt op: 7 mei 2023


3 stappen om de situatie de baas te worden.



Kinderen worden regelmatig overvallen door heftige emoties en soms vanwege zaken die wij als onbelangrijk beschouwen -want of je een boterham nu in 4 stukjes hebt gesneden in plaats van 2 maakt toch niet zo heel veel uit?-. Maar soms is er meer aan de hand en raakt je kind verstikt in zijn eigen heftige emoties en volgt er een enorme driftbui.


Vaak raken wij door deze heftige emoties van onze kinderen van slag. We vinden het ontzettend moeilijk om ermee om te gaan. En soms verliezen we ons geduld, we willen dat het ophoud, en het liefst zo snel mogelijk. ⁠



Het geheim voor het omgaan met een driftbui.


Het geheim voor het omgaan met de driftbuien van je kind? Accepteer ze. Accepteer ze gewoon! Jouw reactie op de driftbui van je kind zorgt ervoor dat de driftbui langer en intenser wordt of juist korter en minder intens. Ons ongeduld en -in sommige gevallen- onbegrip gooit doorgaans alleen maar olie op het vuur en draagt niks positiefs bij aan de situatie.


When little people are overwhelmed by big emotions, it's our job to share our calm. Not join their chaos.

-L.R. Knost-


Ik weet het, klinkt simpel toch? Helaas is de werkelijkheid anders. Zodra je kind een driftbui heeft dan wil je eigenlijk het liefst weglopen, het moet ophouden en wel NU!⁠ Echter, als je kind eenmaal een driftbui heeft dan is er niks dat je kunt doen om deze te laten ophouden.


Wat jou kan helpen om op dat moment rustig te blijven is om in je achterhoofd te houden dat je kind jou niet dwars wil zitten. Je kind heeft simpelweg nog niet de vaardigheden om haar emoties op een andere wijze te uiten. Een driftbui is haar manier om uiting te geven aan haar emoties. En juist op deze momenten heeft je kind je meer nodig dan ooit. Jij bent haar veilige haven om al die lastige gevoelens uit haar systeem te krijgen.



Hoe help je je kind?


Allereerst is het van belang dat jij kalm blijft. Als je merkt je dat je getrigggert raakt door de driftbui van je kind, haal dan eerst een paar keer diep adem en herhaal eventueel een mantra zoals: -Dit is geen noodgeval- of -mijn kind doet niet moeilijk, mijn kind heeft het moeilijk-. Zodra je zelf je emoties genoeg onder controle hebt kun je je kind benaderen.


In plaats van te zeggen: "Houd NU op het huilen!" of "Doe nou eens even NORMAAL!".

Doe je het volgende: ⁠

  1. Beschrijf en erken de emotie: Ik zie dat je boos bent omdat we nu naar huis moeten.⁠

  2. Ok de emotie: Het is ok om boos te zijn.

  3. Handhaaf je grens: We moeten nu weg uit de speeltuin, morgen kunnen we weer naar de speeltuin gaan.

⁠Wees je ervan bewust dat je kind je in sommige gevallen niet kan horen. Niet omdat er iets mis is met haar oren maar omdat haar emoties zo overweldigend zijn dat zij de boodschap niet kan ontvangen. Blijf in dat geval in de buurt van je kind, zorgt dat zij zichzelf of anderen niet pijn kan doen en herhaal de boodschap na enkele momenten nogmaals.


Je zult zien dat alleen al het erkennen en het valideren van de emotie je kind enorm helpen met een driftbui.⁠

Is daarmee de driftbui afgelopen? Misschien wel en misschien niet. Maar de kans is groot dat het hoogtepunt voorbij is. Jij bent rustig gebleven en hebt tegelijkertijd de emoties van je kind erkent. ⁠

Accepteren driftbui ≠ grens opgeven


Het accepteren van de driftbui van je kind staat niet gelijk aan het opgeven van de grens. Ondanks de driftbui handhaaf je de grens die aanleiding is geweest voor de driftbui (in dit geval weggaan uit de speeltuin). Je kind leert dat bepaalde grenzen definitief zijn EN dat het OK, NORMAAL en MENSELIJK is om daar bepaalde gevoelens bij te hebben. ⁠

En voor jou als ouder? Ja het is ontzettend lastig om je niet ongemakkelijk te voelen bij de driftbuien van je kind, vooral als die plaatsvinden in de supermarkt of de speeltuin waarbij je ook nog eens ongewenste aandacht krijgt van alle omstanders. Het allerbelangrijkste: blijf rustig en denk eraan: JOUW reactie is de sleutel tot het de intensiteit van de driftbui van je kind.⁠


Ook hier geldt: oefening baart kunst. Maak elke keer weer de BEWUSTE keuze om je kind door deze heftige emoties te loodsen en je zult zien dat het na een tijdje vanzelf gaat.



59 weergaven
bottom of page