top of page

Je kind doet niet moeilijk, je kind heeft het moeilijk

Bijgewerkt op: 7 mei 2023



Je herkent het vast wel, van die momenten dat je kind ontzettend moeilijk doet. Je kind doet dwars, is tegendraads, emotioneel, drammerig, is zijn broertje of zusje aan het pesten, wil niet luisteren, springt op de bank terwijl dat niet mag, trekt aan de staart van de poes, voorbeelden in overvloed. ⁠

En als je kind lastig is, dan is vaak je eerste neiging om het gedrag aan te spreken. We maken er een opmerking over, we willen dat het ophoud en misschien worden we wel boos.


Gedrag is een vorm van communicatie


Wat een belangrijk kenmerk is van het bewuste ouderschap is dat we gedrag ALTIJD beschouwen als communicate. Het gedrag van je kind staat dus niet op zichzelf.


We gaan er bij het bewust ouderschap van uit dat al het gedrag van je kind zijn oorsprong vindt in het proberen te vervullen van een fundamentele menselijke behoefte. Kinderen, en met name kleine kinderen, bezitten nog niet de vaardigheden om deze behoeftes op een verbale wijze te communiceren. Daarom komt dit vaak tot uiting in gedrag, en meestal is dit ongewenst gedrag. ⁠


Children don't know how to ask for what they don't know they need. Their asking comes in the form of behaviour.

-Bonnie Harris-


Het gedrag IS een vorm van communicatie. Aan jou, als ouder, de taak om erachter te komen wat er werkelijk aan de hand is. De gedachte: “Wat doet mijn kind moeilijk” leidt er meestal toe dat je op een manier reageert die niet constructief is. ⁠


Misschien is je kind moe, heeft het honger. Misschien heeft je kind een lastige dag op school gehad en moet het ontladen. Misschien heeft je kind behoefte aan connectie met jou, wil je kind gezien & gehoord worden. Misschien heeft je kind behoefte aan beweging en spel.


Het kan van alles zijn. Zodra je kind “moeilijk doet” probeer er dan achter te komen welke behoefte er schuil gaat achter het gedrag van je kind. En doe vervolgens iets met die onvervulde behoefte van je kind. Want zodra je de behoefte aanspreekt zul je zien dat het ongewenste gedrag dan ook meestal verdwijnt.


Stel je kind is aan het spelen met een bal in de woonkamer terwijl het weet dat dat niet mag. Je hebt al meerdere keren aangegeven dat je wilt dat je kind daarmee ophoud, maar je kind luistert niet. De boodschap herhalen heeft dus geen zin en leidt alleen maar tot frustratie en misschien zelfs wel tot boosheid. Vraag je op dat moment af: Wat heeft mijn kind op dit moment nodig? Je kind heeft duidelijk behoefte aan beweging en spel. Wat je dus beter kan doen is je kind even mee naar buiten te nemen om daar met de bal te gaan spelen.


De volgende keer dat je kind “ongewenst” gedrag vertoond kijk dan eerst eens of het misschien ergens behoefte aan heeft en probeer die behoefte te vervullen.

Als je kind lastig gedrag vertoond zeg dan tegen jezelf: Mijn kind doet niet moeilijk, mijn kind heeft het moeilijk en je zult zien dat je je kind op een heel andere manier benaderd. ⁠


56 weergaven
bottom of page