top of page

Labels en waarom ze niet helpen

Bijgewerkt op: 7 mei 2023





Dwarsligger, rebel, eigenwijs, dictator, wildeman, lastpak, druktemaker!


Labels, ben jij er ook zo dol op?


Labels zijn handig

Je weet namelijk precies wat je in handen hebt.


Labels in kleren vertellen je hoe je het kledingstuk moet wassen, of je het moet strijken (of juist niet) en of je het naar naar de stomerij moet brengen.


Labels op voedingsmiddelen vertellen je of er veel of weinig suiker in zit, hoeveel vet erin zit, of er kunstmatige kleurstoffen in zitten en nog veel meer. Ontzettend handig want dan weet je dus of het iets voor jou is of niet.


We zijn ook dol op het plakken van labels op onze kinderen. We noemen ze lastig, een druktemaker, een zeurpiet, een dictator, humeurig, en zo kan ik nog wel even doorgaan.


En net als de labels in onze kleren en onze voedingsmiddelen geven we hiermee een beeld van het kind. Je weet precies wat ‘erin’ zit. Helaas wordt er met deze labels vaak slechts 1 enkele karaktereigenschap belicht en dan ook nog eens op een heel subjectieve manier.


labels blijven plakken

Labels kunnen zowel positief als negatief zijn en helaas verzamelen -met name- temperamentvolle kinderen heel wat negatieve labels in de loop van de tijd.


Ik noemde mijn zoon heel vaak een beetje gekscherend een dictator. Hij wilde altijd alles op zijn eigen manier doen en was daarin ontzettend dwingend.


Maar zoals je natuurlijk op je klompen aan kunt voelen is zo’n label helemaal niet productief.


Mijn kind wegzetten als dictator omdat hij een eigen mening heeft én daarvoor opkomt leidt NOOIT tot constructieve oplossingen.


Bovendien zou ik het absoluut niet waarderen als iemand MIJ een dictator zou noemen als ik opkwam voor mijn mening. Dus waarom mijn kind wel?


We vergeten dus nog wel eens de kracht en het effect dat woorden kunnen hebben.


Want, die negatieve labels, die blijven aan je kind plakken. En ook al spreek je ze niet uit, dan nog heeft je kind er enorm last van. ⁠

Labels beïnvloeden gedrag

De labels die jij gebruikt om je kind te karakteriseren zorgen ervoor dat jij je kind ook zo gaat benaderen.


En zelfs als dat label niet klopt ga jij handelen op een manier die consistent is met het label. ⁠

⁠Dat staat bekend als het Pygmalion effect. ⁠Google dat maar eens!⁠

Kort gezegd komt het hierop neer: ⁠

Jouw verwachten over het gedrag van je kind beïnvloeden het gedrag van je kind.⁠

En deze verwachtingen komen (onder meer) tot uitdrukking in de woorden die je gebruikt om je kind te beschrijven. ⁠

Jouw woorden hebben daarom meer invloed dan je denkt. En het zijn niet alleen de woorden die je uitspreekt maar ook de woorden die je niet uitspreekt, de woorden van je interne dialoog. ⁠



Ik noem mijn zoon al lang geen dictator meer. Nu gebruik ik liever het woord standvastig. Hij weet wat hij wil, heeft een eigen mening en is niet bang om daarvoor te gaan staan.


Check dus even bij jezelf: Welke labels plak jij op je kind?⁠




24 weergaven
bottom of page